Zoekrichtlijnen

Er is een enorme keuze in rashonden. Er zijn meer dan 300 erkende rassen!

Lees ook de pagina " (g)een hond " om te weten welk ras er bij je levensstijl past.

Heb je een ras gevonden dan moet je nog weten bij welke fokker je terecht kan.

In de natuur is er een natuurlijke selectie. Enkel de gezonde en sterke dieren mogen en kunnen zich voortplanten. dit zorgt weer voor een gezond en sterk nageslacht.

Rashonden zijn ontstaan door kunstmatige slectie. de mens bepaalde en bepaalt welke honden zich voortplanten. In het verleden werd er veel gefokt binnen dzelfde bloedlijnen en dit zorgde, zorgt voor zwakkere, ongezondere dieren. Er is een waslijst van erfelijke ziekten en aandoeningen. Ook wordt er lustig gefokt met afwijkingen die sommige mensen " mooi " vinden. Zoals de te korte snuit van de engelse bulldog die voor kortademigheid zorgt. De afhellende rug van de duitse herder die voor rugproblemen zorgt. Te kleine schedels, te veel huidplooien enz., enz.

Google je ras en zoek naar specifieke gezondheidsproblemen en afwijkingen van je favouriete ras.

Koop enkel een pup bij een fokker die slechts één ras heeft. Verantwoord fokken is een echte specialisatie en dat betekent dat een fokker veel moeite moet doen om een geschikte dekreu te vinden. Een fokker kan nooit gespecialiseerd zijn in meerdere rassen.

Koop nooit een pup bij een puppyfarm waar tientallen rassen aangeboden worden. Slogans als " steeds pups voorradig " moeten klanten lokken die ' s morgens denken " als ik nu eens een pup kocht ", ' s namiddags eentje in huis halen en de pup de volgende week naar het asiel brengen, omdat het toch een beetje tegengevallen is.

Een verantwoord fokker is een liefhebber van het ras en hij zal alle mogelijke moeite doen om een nestje te fokken dat enerzijds beantwoord aan de rasstandaard maar vooral fysiek en mentaal gezonde pups zijn.

Koop enkel bij fokkers waar de pups in het gezin opgroeien. de pups zitten binnenshuis ( niet buiten in een kennel ) in een stimulerende omgeving ( speelgoed, begeleiding, temidden het huishouden ). Zo zullen ze vanaf het ogenblik dat alle zintuigen werken onmiddellijk een verbond aangaan met de mens ( inprenting ), een levenslange verbintenis.

Hond en mens behoren nu tot dezelfde familie.

Belangrijk is dat de pups veel mensen ( alle leeftijden ) zien. Je zal dus welkom zijn bij de fokker om de pups te bezoeken (op afspraak ).

Een verantwoord fokker heeft niet steeds pups. Hij zal slechts af en toe een nestje hebben.

Het is normaal dat je meerdere maanden moet wachten. Begin dus op tijd aan je zoektocht.

De fokker zal je ook uithoren om zeker te zijn dat zijn pups een goede thuis krijgen. Hij zal zeker niet zomaar iedereen een pup verkopen. Je moet dus slagen in de goed hondenbaasje slectieprocedure.

De fokker zal ook al starten met socialiseren. Alle huishoudelijke geluiden, hij zal al starten met zindelijkheidstraining door de moeder het goede voorbeeld te laten geven voor haar pups. De pups zullen het gedrag van de moeder imiteren en de basis leggen van zindelijkheid. Ook zullen de pups al autogewenning krijgen. Door enkele malen pups en moeder mee te nemen voor een blokje rond in de wagen zullen ze veel sneller positief wennen aan de wagen.

De nieuwe eigenaar zal steeds een beroep kunnen doen op de fokker en zal het aanspreekpunt zijn bij problemen.

Ik vind niet dat er garantie moet zijn op pups. Hoe kan je garantie geven op het leven?

Een verantwoord fokker heeft alles wat in zijn macht ligt gedaan om gezonde pups op de wereld te zetten. Hij kan en zal wel helpen bij eventuele gezondheidsproblemen, maar ik vind niet dat dit financieel hoeft. Het is net als met kinderen, gezonde ouders kunnen lichamelijk of geestelijk gehandicapte kinderen krijgen. Is dit dan hun schuld of de schuld van vorige generaties. Nee, toch. Je gaat dan op zoek naar hulp en probeert toch te zorgen voor integratie en een gelukkig leven.

Daarom is ook de keuze van de dierenarts een belangrijke keuze. Je dierenarts is een vertrouwenspersoon in de levenslange gezondheidsbegeleiding van je hondje.

Kort samengevat vind je de juiste pup bij een fokker die slechts één ras heeft, waar de moeder een gezinshond is en waar de pups opgroeien in gezinsverband op een plaats waar ze liefdevol en met de juiste stimulatie voorbereid worden op een leven in een nieuw gezinnetje dat zal zorgen voor een levenslang hondengeluk.