De juiste hond voor de juiste reden

Ik zal direct met de deur in huis vallen, waarom wil je een hond kopen?

En waarom wil je net dat ras kopen?

Een verkeerde hond voor de verkeerde redenen kopen kan je ( wederzijds ) ongelukkig maken. Terwijl het juiste ras voor de juiste reden je heel gelukkig kan maken.

Belangrijk dus om hier terdege bij stil te staan en tijd te nemen om te beslissen of je een hond wil, en welke. Een verkeerde beslissing maakt niet alleen ongelukkig maar zal ook zorgen voor een nieuwe asielhond, of erger.....

 

In de titel van deze pagina " (g)een hond ", verwijs ik naar het gelijknamige boekje van Klaas Wijnberg. In dit kleine boekje worden alle nadelen van het honden houden onverbloemd weergegeven.

Honden ruiven, ruiken ( zeker natte honden ), maken het huis veel sneller vuil, zetten de mooi aangelegde tuin overhoop en graven diepe kuilen, ze kwijlen, springen, blaffen, kosten hopen geld en tijd.

Als je na het lezen van dit boekje nog steeds een hond wil kopen dan zal dit voor de juiste reden zijn.

Je koopt een hond omdat je van honden houdt en je weet dat je hem een gelukkig kan maken. De juiste reden is dat je wil geven. Je geeft liefde, genegenheid, aandacht, spel, socialisatie, opvoeding, training en tijd ( in een maatschappij waar iedereen spreekt over geen tijd, te weinig tijd!!! ). In ruil hiervoor krijg je een levenslange vriendschap en onvoorwaardelijke trouw ( honden hebben dit uitgevonden ) in de plaats.

Maar wees eerlijk. Heb jij naast je veeleisende job waar iedereen spreekt over zich voor 200% inzetten en naast je huishoudelijke taken, je drukke sociale en familiale verplichtingen, je drukke hobbies, je favoriete sport, heb jij nog extra tijd ( en energie ) voor een hond?

Een hond heeft een groot aanpassingsvermogen ( als je hem de tijd geeft ) en kan opvoedingsregels leren ( als je hem genoeg tijd geeft om ze te leren ) in praktisch alle omstandigheden. Hij kan leren om ( voor korte tijd ) alleen te blijven ( als je het stapsgewijs aanleert ).

Het zal duidelijk zijn dat een hond houden " a way of life " is!

De meeste mensen kopen een hond omdat ze hem " mooi " vinden. Daar is op zich niets fout mee, maar je moet verder kijken dan uiterlijk alleen.

De rashonden zijn ontstaan door een selectief fokbeleid. Ze werden gekozen voor specifieke werktaken. Zo ontstonden de jachthonden om de jagers te helpen bij elk onderdeel van de jacht. Herdershonden voor het drijven van de kudde en waakhonden voor allerlei bewakingsopdrachten.

Ga dus op zoek naar meer info over dat specifieke ras, google het ras, lees in een hondenencyclopedie.

Selecteer je hond ook op bewegingsdrang. Er zijn tal van honden die veel tot zeer veel beweging nodig hebben. Ben jij zelf ook van het beweeglijke type, hou je van veel bewegen, wandelen? Zo zullen de meeste jachthonden veel beweging nodig hebben. Alle honden hebben in meer of mindere mate beweging nodig. Waakhonden hebben over het algemeen minder beweging nodig ( maar kunnen het wel ).

Zoek een ras, dat je mooi vindt, dat aangepast is aan je manier van leven en karakter.

" Bezint eer ge begint ", is een wijs spreekwoord.

Je mag me altijd contacteren voor raad en advies.